Cégalapítás Japánban

Cégalapítás Japánban

Cégalapítás Japánban

            A Japán cégalapítás a magyar üzletemberek körében nem túl népszerű, ennek több oka is lehet, a legfőbb oka talán az, hogy nagyon kevés információt találhatunk erről a témáról, viszont az sem kizárt, hogy sokan félnek befektetni egy ennyire ismeretlen országba. Ugyan úgy, mint a Kínai piacra, ide is elég nehéz a bejutás, viszont nem lehetetlen, hisz itt 2006 májusában könnyítettek a cégalapítási folyamaton, hogy a külföldieknek is könnyebb legyen vállalkozást alapítaniuk.

            Amit fontos tudni Japán gazdasági helyzetéről, hogy Magyarországgal igen jó kapcsolatot ápol kereskedelem terén, ez abban nyilvánul meg, hogy közép és kelet Európában Magyarország az első számú kereskedelmi partnere japánnak importvonatkozásban, míg második az exportban.

            Japánba tilos beszállítani drogot, robbanóanyagokat és lőszereket, ám ezeken kívül a zöldség és gyümölcs is tiltólistán van.

 

            Társasági formák Japánban

–          Betéti Társaság /Korlátolt Felelősségű Partnerség (Limited liability partnership (LLP))

–          Korlátolt Felelősségű Társaság (limited liability company /Godo-Kaisha (LLC))

–          Részvénytársaság (Kabushiki-Kaisha / joint-stock corporation (K.K))

–          Fiókiroda (Branch Office)

–          Képviseleti iroda (Representative Office)

–          Leányvállalat (Subsidiary company)

Betéti Társaság

            Ez a társasági forma nem tekinthető vállalatnak, csak egy partnerségnek mely a tagok tőkerészvényeiből jött létre és ezeknek a tagoknak korlátolt felelősségük van. Ebben a társaságban a szabályokat a tagok hozzák létre megállapodás szerint, és a profitot is a tőkerészvények alapján osszák szét, anélkül hogy adók terhelnék őket.

            Korlátolt Felelősségű Társaság – Godo Kaisha

            Japánban a kft. megalapítható már 1 jennel is, viszont nem ajánlott ilyen kis összeggel kezdeni mivel így esély van cégalapítás visszautasítására. Régebben 3 millió jen volt az alaptőke minimum értéke, ám 2006.-ban ezt is eltörölték. A cégnek legalább 1 tagja kell, hogy legyen, és nem lehet több mint 50. A társaságnak kötelezően kell, legyen egy taggyűlése és igazgatótanácsa, mind a kettőt választás útján jelölik ki, választásoknál szükség van egy könyvvizsgálóra. Az igazgatók szokták összehívni a taggyűlést, mely a legfőbb döntéshozó szerv (a meghívás meg kell, történjen a kijelölt időpont előtt minimum 1 héttel).

            Az alapításhoz szükség van egy cégnévre, székhelyre, egy célra, a tagok nevére, a tagok törzsbetétjeinek számára. Ezeket bele kell foglalni a társasági szerződésbe melyet egy közjegyzőnek kötelezően kell, hitelesítsen.

            Részvénytársaság

            Ebben az esetben az alapítók száma minimum 2 kell, hogy legyen, ugyan egyetlen személy is alapíthat Japánban részvénytársaságot, de csak akkor, ha van Japánban bejegyzett lakcíme. Az alaptőke minimum értéke bár itt is csak 2 jen, viszont érdemes többet befektetni, hogy a cégalapítási folyamatban ne legyen gondunk.

            Hasonlóan a kft-hez itt is ugyan azok az iratok szükségesek, annyi eltéréssel, hogy itt meg kell határozni a részvények számát és meg kell jelölni az alapítás közzétételének módját.

            Fiókiroda

Ahhoz, hogy a külföldi vállalatok műveleteket, tranzakciókat hajtsanak végre Japánban, be kell, legyenek jegyezve az országban. Ennek a legegyszerűbb módszere, ha kijelölnek egy képviselőt és alapítanak egy fióktelepet Japánban. A tevékenységet el lehet kezdeni miután meg lett határozva a fióktelep irodája, képviselője és megtörténtek a szükséges regisztrációk.

A fióktelep teljes mértékben a külföldi céghez tartozik, csak Japánban folyathat tevékenységet és nem hozhat saját döntéseket, valamint nem tekinthető különálló jogi személyiségnek sem. Így az anyacég felel a fióktelep összes tevékenységéért, költségeiért, de saját bankszámlája és irodája lehet Japánban.

            Képviseleti iroda

            Egy képviseleti iroda részt vehet a felmérésekben, piackutatásokban, vásárolhat termékeket, hirdethet, információkat gyűjthet, de nem vehet részt az eladási tevékenységben. A képviseleti iroda nem nyithat saját bankszámlát és nem is bérelhet saját irodát, ezeket vagy a képviselő nevére kell bérbe venni, vagy a külföldi cég nevére. Ami még fontosabb, hogy nem szükséges regisztráció sem.

            Leányvállalat

            A leányvállalata egy külföldi cégnek lehet Részvénytársaság, Korlátolt Felelősségű Társaság, vagy bármelyik másik gazdasági társaság, amit a Japán jogszabályok megengednek, viszont a legtöbbször ezt a két társasági formát választják a külföldi vállalatok.

            Egy Japán leányvállalat különálló vállalat az anyavállalattól, viszont az anyavállalat a részvényei mértékéig felel a leányvállalat adósságaiért.

 

            Adózás Japánban

            A japán adózási rendszer 3 részre van osztva:

  1. A jövedelem éves szinten 4 millió jen alatt van
  2. A jövedelem éves szinten 4 és 8 millió jen között van
  3. A jövedelem éves szinten 8 millió jen fölött van

Az első esetben a következő adózási kulcsok vannak érvényben:

–          Társasági adó: 15%

–          Vállalati/ vállalkozói adó: 2.70%

–          Különleges helyi társasági adó: 2.19%

–          Helyi lakos adó: 2,5%

–          Nyereségadó 22%

A második esetben a következő adózási kulcsok vannak érvényben:

–          Társasági adó: 15%

–          Vállalati/ vállalkozói adó: 4%

–          Különleges helyi társasági adó: 3,24%

–          Helyi lakos adó: 2,5%

–          Nyereségadó 22%

A harmadik esetben a következő adózási kulcsok vannak érvényben:

–          Társasági adó: 25,5%

–          Vállalati/ vállalkozói adó: 5,3%

–          Különleges helyi társasági adó: 4,29%

–          Helyi lakos adó: 3,8%

–          Nyereségadó 30%

Mindhárom esetre érvényes a Fogyasztási adó (ÁFA) ami 5%. A személyi jövedelemadó sávosan változik 5 és 40% között.

További információk, amiket jó tudni

–          A cégalapítás díja, 142 ezer jen és 153 ezer jen közötti összegre tehető leányvállalatok esetében és 88-99 ezer jenre fióktelepek esetében.

–          vállalat megalapításának időtartama 2-3 hét, viszont ez különböző esetekben változhat

–          A cég nevének köze kell, legyen a társaság tevékenységéhez

–          Japánban található nagyobb bankok: Mitsubishi-UFJ, a Sumitomo-Mitsui, a Mizuho és a Resona, ezeket minden városban meg lehet találni

–          A banki átutalások 200-500 jenbe szoktak általában kerülni, melyet a feladó fizet

–          Érdemes még odafigyelni a vámrendszerre is, mert bár a vámrendszer értéke alacsony, vannak olyan termékek melyre, igen magas adót szabnak ki

           

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s