Panamai cégalapítás

            Panama ismét a kedvenc országok közé tartozik az offshore cégalapítások szempontjából, ugyanis itt is lehetséges a névleges ügyvezető kinevezése teljesen legálisan. Előbbi cikkeimben már írtam erről, miszerint abból áll, hogy az ügyvezető egy olyan ember, aki a nevét adja a céghez, viszont egy teljesen másik ember irányítja meghatalmazások által, teljes anonimitásban.

            Emellett az adózás is mindenkinek megfelelő lehet, ugyanis azok az offshore cégek, melyek nem folytatnak tevékenységet Panama területén, nem kell adót fizessenek, mindössze egy éves fenntartási díjat, mely nem több mint 250 amerikai dollár.

            Egy harmadik fontos tényező, amely miatt a kedvencek közé sorolható ez az állam, hogy nincs meghatározva az alaptőke minimum értéke, így akár pár dollárral is elkezdheti a cég a tevékenységét (ám az általános alaptőke 10 ezer dollár). Valamint léteznek olyan tevékenységek is, melyeket nem szükséges feltűntetni az alapító okiraton.

            Egy offshore cég minimum 3 igazgatóval kell, rendelkezzen, ám ez nem jelent gondot, hisz mind a 3 igazgató lehet névleges igazgató is, akik visszavonhatatlan meghatalmazás állítanak ki az illető nevére.

            Könyvelés vezetése nincs szabályozva, így akár magyarországi könyvelő is könyvelheti, vezetheti nyilvántartását egy panamai cégnek. Szükség van azonban egy részvénykönyvre, mely tartalmazza a részvényesek nevét és elérhetőségét, valamint egy határozatok könyvére, melynek tartalmaznia kell az igazgatóság határozatait. Ezek a dokumentumok bármely országban tarthatóak.

            A cégalapítás átlagosan 4-6 hétig szokott tartani és az egész cégalapítási folyamat díja 1800 és 2400 euró között váltakozik. Vannak olyan cégalapítással foglalkozó irodák, melyek nem várják el az ügyféltől, hogy leutazzon Panamába, így akár Magyarországról is megalapíthatja cégét.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s